Τύπος Δέρματος

Γνωρίστε τον τύπο του δέρματός σας

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι υγιούς δέρματος: κανονικό, ξηρό, λιπαρό και μικτό δέρμα. Ο τύπος του δέρματος καθορίζεται από τη φύση του ανθρώπου. Η κατάσταση του δέρματός μας μπορεί, ωστόσο, να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τους διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες στους οποίους υπόκειται.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι υγιούς δέρματος: κανονικό, ξηρό, λιπαρό και μικτό δέρμα. Ο τύπος του δέρματος καθορίζεται από τη φύση του ανθρώπου. Η κατάσταση του δέρματός μας μπορεί, ωστόσο, να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τους διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες στους οποίους υπόκειται.

Ποιοι είναι οι 5 βασικοί τύποι δέρματος;

• Κανονικό δέρμα

«Κανονικό Δέρμα» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως και αναφέρεται σε καλά ισορροπημένο δέρμα, ούτε πολύ λιπαρό ούτε πολύ ξηρό. Πρόκειται για τον καλύτερο τύπο δέρματος μιας και έχει τα λιγότερα προβήματα. Το κανονικό δέρμα έχει μικρούς πόρους, καλή κυκλοφορία του αίματος, βελούδινη, απαλή και λεία υφή χωρίς κηλίδες και επιπλέον δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες ευαισθησίες. Επίσης φαίνεται απόλυτα υγιές και χωρίς δυσχρωμίες. Η περιποίηση ενός κανονικού προσώπου περιλαμβάνει καθαρισμό πρωί και βράδυ, χρήση ορού και ενυδατικής κρέμας καθώς και χρήση scrub μία με δύο φορές την εβδομάδα.

• Ξηρό δέρμα

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν τύπο δέρματος που παράγει λιγότερο σμήγμα από το κανονικό δέρμα. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης σμήγματος, το ξηρό δέρμα στερείται των λιπιδίων που χρειάζεται για να διατηρήσει την υγρασία και να δημιουργήσει μια προστατευτική ασπίδα έναντι εξωτερικών επιδράσεων. Το ξηρό δέρμα είναι αρκετά σφιχτό και έχει αίσθηση τραχιάς επιδερμίδας που ξεφλουδίζει. Γυναίκες με ξηρό τύπο δέρματος είναι πιθανό να εμφανίσουν περισσότερες ρυτίδες και γραμμές από άλλες γυναίκες. Για το λόγο αυτό χρειάζεται πολύ καλή φροντίδα και ενυδάτωση του προσώπου και χρήση αντιηλιακού ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη γήρανση. Επίσης συνιστάται να γίνεται πολύς καλός καθαρισμός του μακιγιάζ για να μην επιβαρύνεται περισσότερο η ξηροδερμία.

• Λιπαρό δέρμα

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν τύπο δέρματος με αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Αυτή η υπερπαραγωγή είναι γνωστή ως σμηγματόρροια. Το λιπαρό δέρμα έχει γυαλιστερή λάμψη και ορατούς πόρους. Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, στο άγχος και το στρές, σε ορμονικές αλλαγές και ανισορροπίες, σε φαρμακευτική αγωγή, και σε καλλυντικά που προκαλούν ερεθισμούς. Το λιπαρό δέρμα «λαδώνει» πιο γρήγορα, χαρακτηρίζεται από μεγεθυμένους, ευδιάκριτους πόρους και όψη γυαλάδας. Πρόκειται για ευαίσθητο δέρμα που είναι επιρρεπές σε ξεσπάσματα ακμής και στην εμφάνιση φαγεσώρων και μαύρων στιγμάτων. Για την σωστή περιποίηση ενός λιπαρού δέρματος χρειάζεται πολύ καλός καθαρισμός με ειδικά σαπούνια που δεν αφήνουν λιπαρότητα καθώς και ελαφριές ενυδατικές κρέμες που δεν περιλαμβάνουν έξτρα έλαια (oil free). Επιπλέον τα καλλυντικά και τα προιόντα μακιγιάζ πρέπει να είναι εξίσου μη φαγεσωρογόνα ώστε να μην προκαλούν ακμή ,να μην φράζουν τους πόρους και να μην κάνουν το δέρμα ακόμη πιο λιπαρό. Συνιστάται επίσης, να χρησιμοποιούνται ήπια πίλινγκ και μάσκες προσώπου 2-4 φορές το μήνα.

• Μικτό δέρμα

Το μικτό δερμα, όπως υποδηλώνει το όνομα, περιγράφει δέρμα που αποτελείται από ένα συνδυασμό τύπων δέρματος. Άτομα με μικτό τύπο δέρματος τείνουν να είναι πιο λιπαροί στην περιοχή του Τ , γύρω από τη μύτη και το πηγούνι ενώ σε άλλα σημεία του προσώπου, όπως τα μάγουλα μπορεί να είναι κανονικοί ή ξηροί. Τα λιπαρά μέρη του μικτού δέρματος προκαλούνται από υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Τα ξηρότερα μέρη του μικτού δέρματος προκαλούνται από έλλειψη σμήγματος και αντίστοιχη ανεπάρκεια λιπιδίων. Για τη φροντίδα του μεικτού δέρματος είναι κατάλληλα τα προϊόντα που δίνουν ματ εμφάνιση στις περιοχές του προσώπου με περισσότερη γυαλάδα και συγχρόνως ενυδατώνουν τις ξηρές περιοχές

• Ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη αίσθηση στο δέρμα, συχνή ερυθρότητα ή κάψιμο. Μερικές φορές εμφανίζονται σπυράκια εξαιτίας ερεθισμού. Για το ντεμακιγιάζ του ευαίσθητου δέρματος χρησιμοποιήστε ήπια προϊόντα όπως τζελ ή αφρό καθαρισμού και αποφύγετε να τρίβετε το πρόσωπό σας με ισχυρά scrub. Καταπραΰνετε το δέρμα σας με τονωτική λοσιόν, ενυδατώστε το με ελαφρύ ορό προσώπου κι έπειτα εφαρμόστε την κρέμα προσώπου. Αποφύγετε τα καλλυντικά που περιέχουν οινόπνευμα, τεχνητές αρωματικές ουσίες και άλλα συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και κοκκινίλες.

Ανεξάρτητα από το είδος του δέρματος που έχετε καλό είναι:

• Να χρησιμοποιήτε αντηλιακό που εμποδίζει τις ακτίνες UVA και UVB.
• Να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
• Να αποφεύγετε το κάπνισμα.
• Να διατηρείτε ενυδατωμένο το δέρμα σας αλλά και τον οργανισμό σας.
• Να καθαρίζετε απαλά το δέρμα σας κάθε μέρα και να μην φοράτε ποτέ μακιγιάζ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed