Θεραπεία Ακμής

Η λύση στα επίμονα σημάδια και τις ουλές ακμής!

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος των τριχοσμηγματογόνων αδένων και χαρακτηρίζεται από βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια και ουλές. Εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους αλλά πλέον αποτελεί συχνό φαινόμενο και στους ενηλίκους και κυρίως στις γυναίκες λόγω ορμονικών προβλημάτων.

Πώς όμως θα την αντιμετωπίσετε?

Κατά καιρούς θα έχετε ακούσει πολλά είδη θεραπειών, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τον τύπο της ακμής. Συστηματικά και τοπικά ρετινοειδή καθώς και αντιβιοτικά και  ορμονολογικές θεραπείες αποτελούν τις κύριες θεραπευτικές μεθόδους.

Παράλληλα, έχουν εισαχθεί και νέες μέθοδοι αισθητικής δερματολογίας, όπως τα λέιζερ, οι μεσοθεραπείες, οι φωτοθεραπείες και τα peeling, που επιδρούν αποτελεσματικά ενάντια στην εμφάνιση της ακμής.

Αντιμετώπιση σημαδιών ακμής με λέιζερ Nd Yag

Πώς λειτουργεί;
Το λέιζερ ND Yag εκπέμπει μία δέσμη φωτός που παράγει θερμότητα , η οποία αφαιρεί το άνω στρώμα του δέρματος όπου έχει σχηματιστεί μια ουλή. Καθώς αυτό το ανώτερο στρώμα της ουλής ξεφλουδίζει, το δέρμα  φαίνεται πιο λείο και η εμφάνιση της ουλής γίνεται λιγότερο αισθητή. Εφόσον ο ιστός της ουλής διαλύεται, η θερμότητα και το φως από το λέιζερ ενθαρρύνουν επίσης την ανάπτυξη νέων και υγιών δερματικών κυττάρων. Η θερμότητα του λέιζερ στοχεύει τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να μειώσει την αυξημένη ροή του αίματος που προκαλείται στην περιοχή λόγω της φλεγμονής.

Το λέιζερ Nd Yag επιτυγχάνει την επούλωση του δέρματος. Δρα με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει τα σημάδια και τις ουλές σας να φαίνονται λιγότερο κόκκινα και ανυψωμένα, μειώνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος τους.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται; Είναι επίπονη διαδικασία;

Το λέιζερ Nd Yag μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα σημάδια και τις ουλές της ακμής. Για να εξαλειφθούν πλήρως τα σημάδια χρειάζονται παραπάνω από μία συνεδρίες ανάλογα και με το μέγεθος του προβλήματος.

To λέιζερ Nd Yag αποτελεί μια ασφαλή και ανώδυνη διαδικασία. Οι ασθενείς είναι πιθανό να αισθανθούν μόνο μία μικρή ενόχληση και μία αίσθηση τσιμπήματος λόγω της θερμότητας που παράγει το λέιζερ.

Μετά από τη θεραπεία το δέρμα σας μπορεί να παρουσιάσει ερεθισμό και ελαφριά ερθυρότητα ,τα οποία υποχωρούν μετά από λίγη ώρα. Δεν χρειάζεται αποθεραπεία και μπορείτε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Αντιμετώπιση ενεργούς ακμής με Φωτοθεραπεία Led

Τι είναι η φωτοθεραπεία και πόσα είδη υπάρχουν;

Η φωτοθεραπεία είναι μία εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία κατά της ακμής, ειδικά αυτής που προκαλείται από φλεγμονή ή βακτήρια.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη θεραπείας ορατού φωτός που χρησιμοποιούνται: το μπλε φως και το κόκκινο φως. Κάθε ένα έχει μια συγκεκριμένη χρήση και, ενώ βοηθούν και τα δύο την ακμή, το καθένα έχει διαφορετικά οφέλη.

Θεραπεία με μπλε φως
Η θεραπεία με μπλε φως χρησιμοποιείται πιο συχνά για την αντιμετώπιση των εξάρσεων της ακμής. Το μήκος κύματος του μπλε φωτός έχει αντιμικροβιακή επίδραση, καθιστώντας το αποτελεσματικό στη εξάλειψη πολλών τύπων βακτηρίων που συγκεντρώνονται στους πόρους του δέρματος και προκαλούν ακμή.

Η θεραπεία με μπλε φως βοηθά επίσης να ρυθμίσει τη λιπαρότητα του δέρματος σας και να αποτρέψει ουσίες που οξειδώνουν και γερνούν το πρόσωπό σας. Η θεραπεία έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μειώνει και άλλα συμπτώματα ακμής, όπως ερυθρότητα.

Θεραπεία με κόκκινο φως
Η θεραπεία με κόκκινο φως δεν έχει τα ίδια αντιβακτηριακά αποτελέσματα της θεραπείας με μπλε φως, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική. Το κόκκινο φως βοηθά στην προώθηση της επούλωσης και μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη μείωση της ορατότητας των ουλών της ακμής. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η θεραπεία με κόκκινο φως λειτουργεί βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας για να καταπραΰνει και να αναδομήσει τον ιστό. Αποτελεί ιδανική επιλογή για ακμή που προκαλείται από χρόνια πάθηση του δέρματος.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται; Έχει παρενέργειες η φωτοθεραπεία;

Όπως και με το λέιζερ, έτσι και στη φωτοθεραπεία απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες και η κάθε μία διαρκεί περίπου 15 με 30 λεπτά. Η φωτοθεραπεία είναι ασφαλής και ανώδυνη και οι μόνες προσωρινές επιπτώσεις που έχει είναι η ερυθρότητα και ο ελαφρύς ερεθισμός του προσώπου.

Θεραπεία με Dermapen 4

Τι είναι το dermapen 4;
Το dermapen 4 αποτελεί καινοτομία στη θεραπεία του μικρο-βελονισμού (micro-needling). Πρόκειται για μια ειδική συσκευή που έχει το σχήμα ενός στυλό το οποίο στην άκρη του διαθέτει πολύ λεπτές, μικροσκοπικές βελόνες. Καθώς η κεφαλή της συσκευής κινείται πάνω στην επιδερμίδα, οι πολύ λεπτές βελόνες της δημιουργούν μικρές οπές  που συμβάλλουν στη διαδικασία επούλωσης του δέρματος ενεργοποιώντας τους ινοβλάστες να παράγουν νέο φυσικό κολλαγόνο.

Το Dermapen 4 αποτελεί μια από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες για την αποκατάσταση της επιδερμίδας από σημάδια και ουλές ακμής. Το δέρμα αναπλάθεται και τα σημάδια εξαφανίζονται. Οι μικροβελόνες αντιμετωπίζουν τα σημάδια ακμής χωρίς να επηρεάζουν το υπόλοιπο πρόσωπο. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε δέρμα με ενεργό ακμή συμβάλλοντας πολύ αποτελεσματικά στην εξάλειψη της. Σε ακνεϊκά δέρματα μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα και να δράσει κατά των αντιαισθητικών διεσταλμένων πόρων.

Χρειάζεται αποθεραπεία; Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής αισθάνεται μία μικρή ενόχληση τσιμπήματος λόγω των λεπτών βελονιών. Μετά τη θεραπεία υπάρχει ένας μικρός ερεθισμός και ερυθρότητα τα οποία όμως υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες. Δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες και το dermapen μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο εμφανίζει ατέλειες.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής εξαρτάται από το μέγεθος της δερματικής βλάβης. Συνήθως, απαιτούνται 6-8 συνεδρίες ανά 4-6 εβδομάδες.

Μεσοθεραπεία ακμής

Η μεσοθεραπεία είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ακμής. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία εγχέονται ουσίες μέσω πολύ λεπτών βελόνων, κάτω από το δέρμα,  για να διορθωθούν ατέλειες και προβλήματα της επιδερμίδας. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι διαλύματα με ενεργά συστατικά και υαλουρονικό οξύ με αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ένα είδος μεσοθεραπείας αποτελεί και το dermapen. Η μεσοθεραπεία συμβάλλει στη λείανση των ουλών της ακμής και στην αναγέννηση του προσώπου. Αυξάνει την ελαστικότητα τους δέρματος και δίνει υγιή όψη.

Πρόκειται για μια γρήγορη και ανώδυνη θεραπεία χωρίς παρενέργειες . Μετά το τέλος της συνεδρίας μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Χρειάζονται τουλάχιστον 4 συνεδρίες ανά 10-14 ημέρες ανάλογα με την επιδερμική βλάβη.

Θεραπεία με Fractional Laser CO2

Τι είναι το fractional laser και πως λειτουργεί;

Το Fractional CO2 laser είναι ένα είδος θεραπείας για τη μείωση της εμφάνισης ουλών ακμής, αλλά και άλλων ανωμαλιών του δέρματος. Είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί λέιζερ, ειδικά κατασκευασμένο από διοξείδιο του άνθρακα, για την αφαίρεση των εξωτερικών στρωμάτων του κατεστραμμένου δέρματος.

Το λέιζερ CO2 εκπέμπει μια δέσμη ενέργειας φωτός μικρού παλμού, η οποία σαρώνει την επιφάνεια του δέρματος κατά ένα συγκεκριμένο μοτίβο, προκειμένου να αφαιρεθούν τα λεπτά, εξωτερικά στρώματα του κατεστραμμένου δέρματος.

Μόλις τα νεκρά κύτταρα του δέρματος εξαλειφθούν, η διαδικασία ενεργοποιεί την παραγωγή πολλαπλών μικροθερμικών ζωνών που φτάνει βαθιά στο δέρμα. Μέσω αυτού, παρακινείται η φυσική διαδικασία επούλωσης του δέρματος και ενισχύεται η παραγωγή κολλαγόνου. Με τον τρόπο αυτό αντικαθίστανται τα κατεστραμμένα κύτταρα δημιουργώντας νέο και υγιές δέρμα.

Είναι επώδυνη διαδικασία; Χρειάζεται αποθεραπεία;

Πριν τη θεραπεία, εφαρμόζεται τοπική αναισθητική κρέμα που ελαχιστοποιεί την αίσθηση καύσου που θα αισθανθεί ο ασθενής εξαιτίας της θερμότητας που αναπαράγεται κάτω από το δέρμα του. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 15 – 30 λεπτά και ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος απαιτείται ένα πακέτο επαναληπτικών συνεδριών. Συνήθως για την αντιμετώπιση των σημαδιών και των ουλών της ακμής χρειάζονται  3-4 συνεδρίες ανά 3-4 εβδομάδες.

Μετά τη θεραπεία , ο ασθενής για τις επόμενες 4-7 ημέρες θα έχει μία ελαφριά ερυθρότητα και θα πρέπει να χρησιμοποιεί αντιηλιακή προστασία κατά την έκθεσή του στον ήλιο. Ωστόσο, μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αντιμετώπιση ακμής με χημικό peeling

Τι είναι το χημικό peeling;

Τα χημικά peeling είναι καλλυντικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εμφάνισης ή της αίσθησης του δέρματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, χημικά διαλύματα εφαρμόζονται στην πάσχουσα περιοχή, τα οποία προκαλούν απολέπιση του δέρματος και τελικά το ξεφλούδισμά του. Το νέο δέρμα που θα αναγεννηθεί όταν ξεφλουδίσει το παλιό και κατεστραμμένο στρώμα δέρματος είναι συχνά πιο λείο, και απαλλαγμένο από έντονα σημάδια και ατέλειες.

Ανάλογα με τις δερματικές βλάβες, χρησιμοποιούνται ανάλογες ποσότητες χημικών οξέων και ουσιών που καθιστούν τα peeling ως ήπιας, μέτριας και βαθιάς μορφής.

Υπάρχουν παρενέργειες από τα χημικά peeling; Χρειάζεται αποθεραπεία;

Οι επιπτώσεις των χημικών peeling είναι προσωρινές και περιλαμβάνουν ελαφρύ ερεθισμό, ερυθρότητα και ξηρό δέρμα το οποίο θα ξεφλουδιστεί μέχρι να δημιουργηθεί νέο στρώμα επιδερμίδας. Ανάλογα με το είδος του peeling η πλήρης αποθεραπεία απαιτεί λίγες ημέρες σε περιπτώσεις ήπιου peeling και έως 3 εβδομάδες σε περιπτώσεις βαθιάς μορφής peeling.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακμής, να θυμάστε πως η ακμή αποτελεί μια χρόνια νόσο και η θεραπεία της απαιτεί υπομονή και καλή συνεργασία. Επικοινωνήστε με το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μας, ώστε να διαλέξουμε την πιο κατάλληλη θεραπεία για εσάς και τις ανάγκες του δέρματός σας.

 

logo citymed