Κνίδωση: Τι είναι και πώς θα την αναγνωρίσετε
Κνίδωση

Κνίδωση: Τι είναι και πώς θα την αναγνωρίσετε

Τι είναι η κνίδωση;

Πρόκειται για ένα δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται με τη μορφή έντονων κόκκινων και πρησμένων συνήθως σημαδιών στο δέρμα. Είναι παροδικής μορφής και μπορεί να είναι είτε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού ή να έχει προέλθει από άγνωστα αίτια. Τα συγκεκριμένα σημάδια ποικίλουν στο μέγεθος και μπορεί να είναι από πολύ μικρά έως και αρκετά μεγάλα ενώ κάποιες φορές ενώνονται και σχηματίζουν έντονα ερεθισμένες ή πρησμένες περιοχές.

Χαρακτηριστικό είναι πως το άτομο που εμφανίζει κνίδωση θα νιώσει συνήθως έντονη φαγούρα ή αίσθημα καψίματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, η κνίδωση εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ακόμη και σε «δύσκολες» περιοχές όπως η γλώσσα ή τα αυτιά.

Αιτίες εμφάνισης κνίδωσης

Πρόκειται συνήθως για μια αλλεργική αντίδραση. Οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

- Συγκεκριμένα τρόφιμα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως τα αυγά ή κάποια οστρακοειδή
- Τσιμπήματα από έντομα
- Αλλεργική αντίδραση από φαρμακευτική αγωγή
- Έκθεση στον ήλιο ή σε κρύο
- Αλλεργική αντίδραση από επαφή με κατοικίδια ζώα
- Επαφή με συγκεκριμένα φυτά όπως ο κισσός

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κνίδωσης

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κνίδωση είναι παροδικό φαινόμενο και δε διαρκεί παρά μερικές ώρες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου η πάθηση είναι χρόνια και μπορεί να εμφανίζει διακυμάνσεις ως προς την έξαρσή της.

Πώς όμως θα γίνει αντιληπτή;

Η κνίδωση όπως αναφέρθηκε μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος με τη μορφή ερυθρών σημαδιών που εμφανίζονται γρήγορα αλλά και γρήγορα υποχωρούν. Επίσης τα συγκεκριμένα εξανθήματα ενδέχεται να αλλάζουν και σχήμα και να επανεμφανίζονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή πάθηση που πρέπει να ανησυχήσει ιδιαίτερα, σίγουρα όμως εάν υπάρξει οποιοσδήποτε τύπος πρηξίματος στην περιοχή του λαιμού που μπορεί να δυσχεραίνει την αναπνοή πρέπει να αναζητηθεί άμεσα φροντίδα.

Όσον αφορά στη χρόνια κνίδωση, πρόκειται για περιπτώσεις εμφάνισης ερυθρών εξανθημάτων που η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από 1 μήνα και ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμα και χρόνια.

Θεραπεία της κνίδωσης

Στις απλές περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται και δε διαρκούν παρά μερικές ώρες, συνηθίζεται να χορηγούνται απλά αντιισταμινικά ώστε να αντιμετωπιστεί ο αλλεργικός παράγοντας και να ανακουφιστεί το άτομο από τα αισθήματα κνησμού ή καύσου.

Σε πιο έντονες περιπτώσεις ενδέχεται να χορηγηθούν και φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη ή άλλα φάρμακα που καταπολεμούν φλεγμονές.

Σε περιπτώσεις χρόνιας κνίδωσης, ο δερματολόγος αναζητά τα αίτια της συνεχούς εμφάνισης της πάθησης που ενδέχεται να μη σχετίζεται με αλλεργικές αιτίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα διερευνηθεί ακόμη το ενδεχόμενο η πάθηση να σχετίζεται με άλλες ορμονικές διαταραχές ή γενικότερες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

 


.

Κλείστε την Online ενημέρωσή σας από τους γιατρούς μας!

day planner 828611 1920

 

active block 300x300px

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies. Κάντε κλικ στο διπλανό κουμπί για να επιβεβαιώσετε ότι συμφωνείτε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.