May - Skin Cancer Αwareness month
Δερματοσκόπηση σπίλων

May - Skin Cancer Αwareness month

Ο Μάιος είναι ο μήνας επαγρύπνησης για τον καρκίνο του δέρματος και η πρώτη Δευτέρα του Μαίου ήταν αφιερωμένη στο Μελάνωμα, τον πιο επικίνδυνο και επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος.

Σκοπός του μήνα επαγρύπνησης είναι η σωστή ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο του δέρματος αλλά και η ενθάρρυνση για αυτοεξέταση, έλεγχο δηλαδή του δέρματος μας για προειδοποιητικά και ύποπτα σημάδια.

Τι γνωρίζουμε για το Μελάνωμα;

- Είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος και προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (φυσική χρωστική του δέρματος)

- Η παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης μελανώματος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες σε πληθυσμούς με ανοιχτόχρωμο δέρμα

- Στην Ευρώπη η επίπτωση του μελανώματος ποικίλει και είναι κυρίως αυξημένη σε χώρες της Β.Ευρώπης.
Για μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η επίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 3 – 5 ατόμων ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος.

- Το Μελάνωμα αφορά άτομα όλων των ηλικιών, σε αντίθεση με άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος (για παράδειγμα βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα), οι οποίοι συναντώνται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών και συνδέονται άμεσα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

- Το κακόηθες Μελάνωμα μεθίσταται σε λεμφαδένες και εσωτερικά όργανα, για αυτό το λόγο η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση του είναι μείζονος σημασίας.

Σε πρώιμα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με χειρουργική εξαίρεση και να επιτευχθεί ίαση, αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο σημαντική είναι και η έγκαιρη διάγνωσή του

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για μελάνωμα;

Ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι υψηλότερος σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που είναι επιρρεπείς σε εγκαύματα και έχουν φακίδες, όπως και σε άτομα με πολλαπλούς κοινούς ή άτυπους – δυσπλαστικούς μελαγχρωματικούς  σπίλους (ελιές).

Ιστορικό σοβαρών, επώδυνων ηλιακών εγκαυμάτων, ειδικά στην παιδική ηλικία και την εφηβεία αλλά και ένα ιστορικό μελανώματος σε άλλο μέλος της οικογένειας (συγγενείς 1ου βαθμού) συμβάλλει επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος.

Η συχνή έκθεση στον ήλιο, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι ωστόσο εξαιρετικά σπάνιο στην παιδική ηλικία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αιτίες και τα κλινικά σημεία και συμπτώματα. Η γνώση προστατεύει και βοηθάει να αναγνωρίσουμε τις ύποπτες βλάβες όχι μόνο σε εμάς αλλά και τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Πως παρουσιάζεται το μελάνωμα (κλινική εικόνα) ;

Η κλινική εικόνα του μελανώματος ποικίλει. Συχνά εμφανίζεται σαν μία κηλίδα ή πλάκα, με σημεία πιο έντονης μελάγχρωσης ή ποικιλοχρωμία (μαύρο-καφέ-γκρί-ερυθρό χρώμα), έχει ασαφή όρια και παρουσιάζει ασυμμετρία. Μπορεί όμως να έχει και τη μορφή ενός ταχέως αναπτυσσόμενου οζίδιου με ποικίλα χρώματα (ερυθρό ή κυανό) με συνοδά σημεία αιμορραγίας.

Το μελάνωμα, μπορεί να μην αναγνωρίζεται με γυμνό οφθαλμό και εκ πρώτης όψεως να μη διαφέρει από ένα σπίλο ή μία συγγενή βλάβη. Η δερματοσκοπική εξέταση δηλ. η εξέταση του σπίλου από έμπειρο δερματολόγο με κατάλληλο όργανο (δερματοσκόπιο), είναι μείζονος σημασίας. 

Σε επιλεγμένους ασθενείς, όπως οι υψηλού κινδύνου που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες για μελάνωμα (για παράδειγμα μεγάλο αριθμό δυσπλαστικών σπίλων) προτείνεται η παρακολούθηση και καταγραφή των βλαβών με τη βοήθεια ψηφιακής δερματοσκόπησης.

Εντόπιση μελανώματος

Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε προϋπάρχοντα σπίλο (μόνο στο 30% των περιπτώσεων!) ή να εμφανιστεί εκ νέου σε φαινομενικά υγιές δέρμα.

Άρα η εμφάνιση οποιασδήποτε νέας βλάβης με αυξανόμενο μέγεθος σε προηγούμενα φυσιολογικό δέρμα σε άτομο ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών θεωρείται ύποπτη και ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί έγκαιρα τον δερματολόγο του.

Πως αναγνωρίζουμε το μελάνωμα;

Κανόνας ABCDΕ για την εκτίμηση ύποπτης βλάβης

  • Ασυμμετρία (Asymmetry)
  • Ασαφή όρια (Borders)
  • Αλλαγή χρώματος (Colour)
  • Διάμετροs μεγαλύτερη από 5 mm (Diameter)
  • αλλαγές στο μέγεθος, στο σχήμα, στο πάχος (Elevation, Evolution)

τα τελευταία έτη προτείνεται και η θεωρία του «ασχημόπαπου» («ugly duckling»), σύμφωνα με την οποία όλοι οι σπίλοι σε ένα άτομο τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους, δηλαδή έχουν ένα παρόμοιο πρότυπο όσον αφορά στο σχήμα και το χρώμα.

Επομένως, κάθε νέα βλάβη που αποκλίνει από αυτό το πρότυπο είναι ύποπτη και χρήζει δερματολογικής εκτίμησης.

Συμπληρωματικά, συμπτώματα, όπως επίμονος κνησμός ή αιμορραγία μιας βλάβης θεωρούνται χαρακτηριστικά που συνδέονται με κακοήθεια!

Μελάνωμα

Πρόληψη

Η πρόληψη περιλαμβάνει την έγκαιρη ανίχνευσή του μελανώματος με σκοπό την επιτυχή θεραπεία του. Αυτό περιλαμβάνει τον συχνό έλεγχο του δέρματος (αυτο-εξέταση) και την τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο για τον καθιερωμένο κλινικό και δερματοσκοπικό έλεγχο.

Η αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στον ήλιο, η μείωση δηλαδή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, η σωστή χρήση αντηλιακής προστασίας (με υψηλό δείκτη προστασίας SPF ιδανικά 50), αλλά και η χρήση καπέλου και προστατευτικού ρουχισμού είναι μείζονος σημασίας.

Δεν ξεχνάμε: Η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος αυξάνει  πολύ τις πιθανότητες ίασης!

Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού για Δερματοσκόπηση

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Athens City Med:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 


.

Κλείστε την Online ενημέρωσή σας από τους γιατρούς μας!

day planner 828611 1920

 

active block 300x300px

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies. Κάντε κλικ στο διπλανό κουμπί για να επιβεβαιώσετε ότι συμφωνείτε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.