Χημικό Peeling

Χημικά peelings Top 5 ερωτήσεις

Όταν το δέρμα έχει ανάγκη για ανανέωση, τα χημικά peeling είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιωθούν ρυτίδες, να γίνει αναδιάταξη του κολλαγόνου, να αντιμετωπιστούν καφέ κηλίδες και μελάσματα και να λάμψει το δέρμα, αποκτώντας μια ομοιόμορφη και νεανική όψη.

Όταν το δέρμα έχει ανάγκη για ανανέωση, τα χημικά peeling είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιωθούν ρυτίδες, να γίνει αναδιάταξη του κολλαγόνου, να αντιμετωπιστούν καφέ κηλίδες και μελάσματα και να λάμψει το δέρμα, αποκτώντας μια ομοιόμορφη και νεανική όψη.

Για να επιτευχθεί αυτό, εφαρμόζεται ένα ειδικό διάλυμα το οποίο μπορεί να φτάσει αρκετές στοιβάδες βαθειά στο δέρμα (ανάλογα με την περίπτωση) και προκαλεί ελεγχόμενη απολέπιση της περιοχής που στοχεύουμε. Αυτό ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός χημικού peeling. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται “τραύμα” στην περιοχή, κάτι που ενεργοποιεί το φυσικό μηχανισμό αποκατάστασης και ανάπλασης του οργανισμού.

Με άλλα λόγια, διεγείρουμε τους ινοβλάστες, οι οποίο με τη σειρά τους, συνθέτουν κολλαγόνο και ελαστίνη και επουλώνουν την “καταστροφή” που έχει προκληθεί από το χημικό peeling. Το αποτέλεσμά; Μια επιδερμίδα που δείχνει ολοένα και πιο λαμπερή, σφριγηλή και ανανεωμένη, αφού η δράση των χημικών peeling συνεχίζεται αρκετούς μήνες μετά την εφαρμογή τους! Και επειδή η διαδικασία και γενικά η συγκεκριμένη θεραπεία έχει πολλές πτυχές και ενδιαφέροντα σημεία, παρακάτω θα βρεις απαντήσεις στις 5 πιο δημοφιλείς ερωτήσεις σχετικά με τα χημικά peeling.

Ερώτηση #1: Πότε ενδείκνυται το Χημικό Peeling;

Συνήθως το χημικό πίλινγκ είναι μια λύση όταν θέλουμε να κάνουμε βαθύ καθαρισμό στο δέρμα, καθώς και να απομακρύνουμε νεκρά κύτταρα. Επίσης, είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για (μεταξύ άλλων):

• Την αντιμετώπιση του κουρασμένου και θαμπού δέρματος.
• Τη ρύθμιση των διατεταγμένων πόρων του δέρματος.
• Τη ρύθμιση της λιπαρότητας.
• Την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.
• Την ανανέωση του δέρματος.
• Την βελτίωση των ρυτίδων που δημιουργήθηκαν είτε εξαιτίας έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία, είτε λόγω ηλικίας.
• Την αντιμετώπιση των πανάδων, του μελάσματος και της ενεργού ακμής.
• Την βελτίωση ουλών ακμής (ειδικά τις ατροφικές).

Ερώτηση #2: Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται το Χημικό Peeling;

Το είδος του χημικού πίλινγκ (βαρύ, μέτριο ή επιφανειακό) καθορίζει και την συχνότητα του πίλινγκ. Για παράδειγμα, χρειάζονται 3-6 συνεδρίες το χρόνο για ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται επιφανειακό πίλινγκ. Το μέτριο πίλινγκ, από την άλλη μεριά, μπορεί να επαναληφθεί μετά από δυο μήνες. Τέλος, το βαρύ πίλινγκ γίνεται μια φορά το χρόνο.

Αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των χημικών πίλινγκ γίνονται επαναληπτικές συνεδρίες 1-3 φορές το χρόνο για να βελτιστοποιηθεί το αποκτηθέν αποτέλεσμα και να συντηρηθεί η φυσική λάμψη και η νεανικότητα της επιδερμίδας.

Ερώτηση #3: Πότε είναι καλύτερα να εφαρμοστεί ένα Χημικό Peeling;

Σε ότι αφορά στην πιο ιδανική περίοδο για να γίνει ένα χημικό peeling, αυτή είναι τους μήνες με τη λιγότερη ηλιοφάνεια, δηλαδή από Οκτώβριο μέχρι και αρχές Μαΐου, για να αποφευχθεί το φαινόμενο της υπερμελάγχρωσης. Φυσικά, αν θέλετε να ανανεώσετε την επιδερμίδα τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι που μπορείτε να επιλέξετε, όπως τα καλοκαιρινά πίλινγκ, τα οποία, χάρη στην ιδιαίτερη χημική δομή τους, είναι πιο ελαφριά από τα υπόλοιπα και έχουν σχεδόν μηδενικό κίνδυνο υπερμελάγχρωσης.

Ερώτηση #4: Ποια η διαδικασία προετοιμασίας πριν το Χημικό Peeling;

Περίπου 2-3 εβδομάδες πριν το χημικό πίλινγκ, ο γιατρός σας εφαρμόζει ειδικές κρέμες προετοιμασίας της επιδερμίδας, οι οποίες προκαλούν μια μικροαπολέπιση του δέρματος, έτσι ώστε το πίλινγκ να είναι ακόμα πιο ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ παράλληλα να μειωθεί η πιθανότητα υπερμελάγχρωσης, να επιταχυνθεί επούλωση του δέρματος και να διευκολυνθεί η διείσδυση του πίλινγκ. Η αγωγή αυτή σταματά 5 ημέρες πριν το πίλινγκ και συνεχίζεται συνήθως μια εβδομάδα μετά το peeling και αφού η επιδερμίδα έχει επανέλθει στην φυσιολογική της κατάσταση.

Είναι σημαντικό να μην γίνεται χρήση αποτριχωτικών προϊόντων ή μεθόδων, αντιρυτιδικών κρεμών και απολεπιστικών κρεμών, καθώς και η βαφή μαλλιών, απόξεση του δέρματος και θεραπείες ακμής, (πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού) 6-7 ημέρες πριν το πίλινγκ. Τέλος, την ημέρα του πίλινγκ, το πρόσωπο πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό.

Ερώτηση #5: Τί πρέπει να προσέξετε μετά το Χημικό Peeling;

Είναι καίριας σημασίας το δέρμα να μείνει προστατευμένο από την ηλιακή ακτινοβολία, με συχνή χρήση (ανανέωση κάθε 2 ώρες περίπου) αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας. Η έκθεση στην ζέστη θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται, ενώ η επιδερμίδα θα πρέπει να προστατεύεται και από την ακτινοβολία από υπολογιστή ή τηλεόραση με χρήση αντιηλιακής κρέμας, ειδικά αν περνάτε πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνη.

Τέλος, η χρήση μιας ειδικής επουλωτικής και αναπλαστικής κρέμας δυο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της επαναφοράς του δέρματος στην φυσιολογική του κατάσταση (δηλαδή για περίπου 5-7 ημέρες).

Σε ότι αφορά στο πλύσιμο του προσώπου, συνιστώνται ήπια καθαριστικά προϊόντα και χλιαρό νερό. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει σχετικά με το πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αντιρυτιδική σας κρέμα ξανά, μετά το χημικό πίλινγκ. Στο μεσοδιάστημα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να ξεφλουδίζετε, ξύνετε, τσιμπάτε ή γρατζουνίζετε το δέρμα για την αποφυγή πανάδων.

Τελικές Σκέψεις

Μετά το peeling, το δέρμα μπορεί να είναι λίγο ερεθισμένο. Είναι μια προσωρινή κατάσταση που σύντομα θα δώσει στη θέση της σε ένα πλήρες ανανεωμένο, υγιές, σφριγηλό και λαμπερό δέρμα. Παρόλα αυτά, άτομα που έχουν κάνει χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο ή ακτινοθεραπεία, καθώς και έγκυες ή άτομα που κάνουν λήψη ορισμένων φαρμάκων ή έχουν κάποια ενεργή λοίμωξη θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους πριν μπουν στη διαδικασία ενός χημικού πίλινγκ. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με φλεγμονές, ανοιχτές πληγές, δερματοπάθειες ή ενεργό επιχείλιο έρπη.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed