Θεραπείες Mατιών

Θεραπείες Ματιών: μαύροι κύκλοι ή οίδημα πως να επιλέξετε σωστά την θεραπεία

Οι “μαύροι κύκλοι” (υπερμελάγχρωση) και οι “σακούλες” (οίδημα) στην περιοχή των ματιών δίνουν στο πρόσωπο μια κουρασμένη και, πολλές φορές, γηρασμένη όψη. Αυτή τη ταλαιπωρημένη εμφάνιση δεν αφορά συγκεκριμένη ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, με λίγο μεγαλύτερη προτίμηση στις γυναίκες.

Οι “μαύροι κύκλοι” (υπερμελάγχρωση) και οι “σακούλες” (οίδημα) στην περιοχή των ματιών δίνουν στο πρόσωπο μια κουρασμένη και, πολλές φορές, γηρασμένη όψη. Αυτή τη ταλαιπωρημένη εμφάνιση δεν αφορά συγκεκριμένη ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, με λίγο μεγαλύτερη προτίμηση στις γυναίκες.

Σε ότι αφορά την αιτιολογία, αυτή έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως:

• Η κληρονομικότητα (λεπτό και διάφανο δέρμα γύρω από τα μάτια).

• Επεισόδιο αλλεργικής δερματίτιδας που προκαλεί μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση (κυρίως από καλλυντικά προϊόντα ματιών και ότι χημικό μπορεί να έρχεται σε επαφή με τα μάτια, όπως το βερνίκι νυχιών).

• Δερματικές καταστάσεις που προκαλούν φαγούρα στα μάτια, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

• Συσσώρευση υγρού κάτω από τα μάτια (περικογχικό οίδημα), που συνήθως συνυπάρχει με τους “μαύρους κύκλους” και πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, ενώ παράλληλα εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας τους “μαύρους κύκλους” ακόμα πιο εμφανείς.

• Ο τρόπος ζωής που περιλαμβάνει κακή διατροφή, άγχος, έλλειψη ύπνου, κούραση, κάπνισμα, μειωμένη πρόσληψη υγρών και κατανάλωση αλκοόλ, μεταξύ άλλων.

Πρωτόκολλο για τη θεραπεία των μαύρων κύκλων και του οιδήματος των ματιών

Μετά τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, για τον αποκλεισμό της ύπαρξης κάποιου υποκείμενου νοσήματος, ο ειδικός δερματολόγος θα προχωρήσει στην θεραπεία των “μαύρων κύκλων” και των “σακουλών” των ματιών. Το γενικό θεραπευτικό πρωτόκολλο θέλει την αντιμετώπιση των “μαύρων κύκλων” που οφείλονται σε φλεγμονή των βλεφάρων (που οδήγησε, με τη σειρά της, σε υπερμελάγρωση) με χρήση, κυρίως λευκαντικών ουσιών που σκοπό έχουν να αποχρωματίσουν την πάσχουσα περιοχή και να επαναφέρουν το φυσιολογικό χρώμα στην περιοχή των ματιών. Η θεραπεία αυτή μπορεί ακόμα και να συνδυαστεί με χημικό πίλινγκ για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Στην περίπτωση που οι “μαύροι κύκλοι” συνυπάρχουν με πρήξιμο και “σακούλες” στην περιοχή των  ματιών, η προτεινόμενη θεραπεία είναι η χρήση υαλουρονικού οξέος που θα βοηθήσει να επανέλθουν τα φυσιολογικά επίπεδα κολλαγόνου στην περιοχή, “γεμίζοντας” το κενό που υπάρχει ανάμεσα στο πάνω μέρος του ζυγωματικού και του κάτω βλεφάρου, με το αποτέλεσμα να είναι ορατό άμεσα (θα χρειαστεί, όμως, λίγες ημέρες για να τελειοποιηθεί).

Οι πιο κοινές θεραπείες για “μαύρους κύκλους” και οίδημα ματιών

1. Υαλουρονικό οξύ – Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η αποκατάσταση των “μαύρων κύκλων” γίνεται με την έγχυση υαλουρονικού οξέως στην περιοχή μέσω μιας διαδικασίας που διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Δεν εμπεριέχει κανένα πόνο και δεν περιλαμβάνει κανένα χρόνο αποθεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες αμέσως μετά την διαδικασία, χωρίς να ανησυχείτε για τυχόν σημάδια που μπορεί να αφήσει η θεραπεία. Για το μόνο που θα χρειαστεί λίγη υπομονή είναι το ελαφρύ οίδημα στο κάτω βλέφαρο, το οποίο θα υποχωρήσει πλήρως μέσα σε 48 ώρες, αφήνοντας την περιοχή θεαματικά αναζωογονημένη.

2. Πλαστική χειρουργική – Προτείνεται σαν ιδανική λύση αντιμετώπισης των “μαύρων κύκλων” και του οιδήματος σε περιπτώσεις με εξαιρετική χαλάρωση των βλεφάρων (είτε του άνω, είτε του κάτω, είτε και των δυο).

3. Δερματικό εμφύτευμα (filler) Πρόκειται για μια ιατρική λύση που περιλαμβάνει τη χρήση υαλουρονικού οξέος με συν-χρήση μιας πατενταρισμένης φόρμουλας βιταμινών που βοηθάει στην αντιμετώπιση των κουρασμένων ματιών και είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για την περιοχή των ματιών. Η διαδικασία θέλει την εισαγωγή του εμφυτεύματος στην περιοχή του ματιού που παρατηρείται εμβύθιση και απώλεια λίπους με τη βοήθεια μιας μικροκάνουλας και είναι εξίσου ανώδυνη και ατραυματική, όπως η θεραπεία υαλουρονικού που περιγράφηκε προηγουμένως. Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 12 μήνες.

4. Fractional λέιζερ Με το συνδυασμό χημικού πίλινγκ και λέιζερ επιτυγχάνεται ανάπλαση του δέρματος με την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου στην περιοχή, κάτι που βοηθά στην μείωση των “μαύρων κύκλων” και της μελάγχρωσης. Σαν αποτέλεσμα, η ποιότητα του δέρματος βελτιώνεται σημαντικά. Για ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα, συστήνεται ο συνδυασμός fractional ανάπλασης προσώπου με άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση των “μαύρων κύκλων” και του οιδήματος.

5. Ιατρικό CO2 (Carboxy Therapy Venusian) – Σε αυτή τη θεραπεία, γίνεται χορήγηση ιατρικού διοξειδίου του άνθρακα κάτω από το δέρμα (στην πάσχουσα περιοχή) με εντελώς ανώδυνο τρόπο, με τη βοήθεια ειδικών μικροσκοπικών βελονών. Σαν αποτέλεσμα, η μικροκυκλοφορία της περιοχής τονώνεται, η ροή του οξυγόνου και η παραγωγή κολλαγόνου στην περιοχή αυξάνεται, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η ήπια ρυτίδωση και χαλάρωση γύρω από την περιοχή των ματιών.

6. Λιπόλυση – Με μικρές ενέσεις που περιέχουν δραστικά βιοπεπτίδια (σχεδόν ανώδυνες), διαλύεται το λίπος που έχει συσσωρευτεί γύρω από την περιοχή των ματιών με την συρρίκνωση των λιποκυττάρων της περιοχής. Θα χρειαστούν ελάχιστες συνεδρίες για ορατά αποτελέσματα, ενώ μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση υαλουρονικού οξέως αν επιθυμούμε πρόσθετη αντιρυτιδική δράση στην περιοχή. Το ήπιο οίδημα θα εξαφανιστεί εντελώς μέσα σε 48 ώρες.

Επειδή η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ο μόνος κατάλληλος για να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή θεραπεία (η το συνδυασμό θεραπειών) για τους “μαύρους κύκλους” και το οίδημα στην περιοχή των ματιών είναι ο ειδικός δερματολόγος στον οποίο θα απευθυνθείτε για την επίλυση του θέματός σας.

 

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed