Βιταμίνη C

Βιταμίνη C - Ο πολύτιμος σύμμαχος για νεανικό δέρμα

Ο περισσότερος κόσμος ήδη γνωρίζει αρκετά πράγματα για τα οφέλη της βιταμίνης C στον οργανισμό και ειδικότερα το πόσο σημαντική είναι για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πράγματι,  μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια και δημιουργεί αντισώματα. Επίσης, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, συνθέτει κολλαγόνο, βοηθάει στην επούλωση των πληγών, αποκαθιστά και αναπτύσσει του ιστούς, ενώ φέρει αντισταμινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ο περισσότερος κόσμος ήδη γνωρίζει αρκετά πράγματα για τα οφέλη της βιταμίνης C στον οργανισμό και ειδικότερα το πόσο σημαντική είναι για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πράγματι,  μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια και δημιουργεί αντισώματα. Επίσης, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, συνθέτει κολλαγόνο, βοηθάει στην επούλωση των πληγών, αποκαθιστά και αναπτύσσει του ιστούς, ενώ φέρει αντισταμινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Εκτός, όμως, από την μεγάλη της συμβολή στην υγεία του σώματος, η βιταμίνη C (ή αλλιώς L-ασκορβικό οξύ) αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο στην περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, με ολοένα και περισσότερους ορούς (serum) και κρέμες καθημερινής περιποίησης να περιέχουν βιταμίνη C σαν βασικό συστατικό τους.

Σε τί προβλήματα μπορεί να βοηθήσει η βιταμίνη C

Εκτός από την ορατή μείωση των ρυτίδων και γραμμών έκφρασης, η βιταμίνη C μπορεί να στοχεύσει επίσης προβλήματα όπως δυσχρωμίες, ευρυαγγείες, απώλεια λάμψης, σημάδια από ακμή, νεκρά κύτταρα, ανώμαλη υφή επιδερμίδας, και απώλεια σφριγηλότητας. 

Οφέλη της Βιταμίνης C στην επιδερμίδα

Η αφυδατωμένη και ξηρή επιδερμίδα βρίσκει τεράστια ανακούφιση με τη χρήση της βιταμίνης C και το ίδιο ισχύει για το δέρμα που εμφανίζει πρόωρη γήρανση, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της συγκεκριμένης βιταμίνης που προστατεύει την επιδερμίδα τόσο από την υπεριώδη ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και από το οξειδωτικό στρες. Συν τοις άλλοις, η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για την παραγωγή κολλαγόνου – μιας ουσίας άκρως απαραίτητης για την υγεία, τη λάμψη και την ελαστικότητα του δέρματος. Με συχνή και σωστή χρήση, μπορεί, δηλαδή, να απαλύνει και να μειώσει αισθητά ρυτίδες και λεπτές γραμμές έκφρασης.

Εφαρμογή Βιταμίνης C

Η πιο συνηθισμένη μορφής βιταμίνης C είναι ο ορός, ο οποίος εφαρμόζεται τοπικά, συνήθως το βράδυ, μετά τον καθαρισμό του προσώπου. Παρόλα αυτά, μπορεί να φορεθεί και το πρωί, κάτω από την αντηλιακή ή την κρέμα ημέρας. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο προϊόν που χρησιμοποιείται (μεταξύ 10-20% L-ασκορβικό οξύ και pH μεταξύ 2,5-3,5, με κάποιες εξαιρέσεις – δες παρακάτω) για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Εφαρμογή Βιταμίνης C στο Πρόσωπο – Τί να προσέχεις

Γενικά, η δράση του προϊόντος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Ανάλογα με την περιοχή του προσώπου που θέλετε να εφαρμόσετε ένα προϊόν με βιταμίνη C, καθώς και τον τύπο του δέρματος σας, θα χρειαστεί διαφορετική συγκέντρωση ασκορβικού οξέος.

Για παράδειγμα, για την περιοχή των ματιών, συγκέντρωση έως και 5% είναι υπερ-αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής σε αντιγήρανση, ανάπλαση, προστασία και αντιμετώπιση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Οι ευαίσθητες επιδερμίδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα με έως και 10% συγκέντρωση ασκορβικού οξέος, ενώ για τους υπόλοιπους τύπους δέρματος ενδείκνυται περιεκτικότητα περίπου 15%. Τέλος, για δέρματα τραχιά, όπως των ανδρών, ίσως απαιτηθούν ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Για αποφυγή προβλημάτων, όπως η φωτοτοξική δερματίτιδα και η φωτοαλλεργική δερματίτιδα, που μπορεί να προκληθούν από την εφαρμογή προϊόντος με βιταμίνη C και κατόπιν απευθείας έκθεσης στον ήλιο χωρίς κάποιο προϊόν με υψηλό SPF (άνω των 50), συνιστάται η χρήση του προϊόντος με ασκορβικό οξύ το βράδυ και όχι σε περιόδους με μεγάλη ηλιοφάνεια και ζέστη.

Επίσης, καλό είναι να λάβετε υπόψιν τα εξής:
• Για την αποφυγή της οξείδωσης του προϊόντος με βιταμίνη C, επιλέξτε μια συσκευασία που κλείνει καλά, την οποία θα φυλάσετε σε μέρος με σκιά.

• Αν έχετε μόλις ολοκληρώσει κάποια θεραπεία στο δέρμα σας ή έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο δραστικό προϊόν (π.χ., πίλινκ), καλό είναι να περιμένετε να περάσει ένα διάστημα κάποιων ημερών πριν εφαρμόσετε ένα προϊόν που περιέχει βιταμίνη C.

• Αν κάνετε ταυτόχρονη χρήση βιταμίνης C και ρετινόλης ή ΑΗΑ, συνιστάται να εφαρμόζεται η ρετινόλη (η το ΑΗΑ) το βράδυ και αφού περάσουν τουλάχιστον 12 ώρες να γίνεται χρήση του προϊόντος με τη βιταμίνη C.

Βιταμίνη C και μαλλιά

Εκτός από το δέρμα και τον οργανισμό γενικότερα, η βιταμίνη C έχει θεαματικά αποτελέσματα και οφέλη στα μαλλιά. Πέραν του ότι τα προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και την επιβλαβή ηλικαή ακτινοβολία, προστατεύει από την ψαλίδα και το σπάσιμο, ενώ, ταυτόχρονα, αναζωογονεί τις ίνες της τρίχας και βελτιώνει την ποιότητα και ανάπτυξη των μαλλιών με την διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου. Φυσικά, η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν προληπτικό μέσο για την πρόληψη της τριχόπτωσης. Τέλος, δίνει στα μαλλιά εντυπωσιακή λάμψη, αφού συνδράμει στην λείανση της επιφάνειας των τριχών και το κλείσιμο των λεπιών της τρίχας.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed