Υαλουροδιναση: Τι είναι & ποιά τα πεδία χρήσης

Υαλουρονιδάση: Τι είναι & ποιά τα πεδία χρήσης

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το υαλουρονικό οξύ κατέχει το κλειδί για την άψογα ενυδατωμένη και ανανεωμένη και υγιή επιδερμίδα. Ο ίδιος ο οργανισμός παράγει υαλουρονικό οξύ, σε μια προσπάθεια για την διατήρηση των ιδανικών επιπέδων υγρασίας του.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το υαλουρονικό οξύ κατέχει το κλειδί για την άψογα ενυδατωμένη και ανανεωμένη και υγιή επιδερμίδα. Ο ίδιος ο οργανισμός παράγει υαλουρονικό οξύ, σε μια προσπάθεια για την διατήρηση των ιδανικών επιπέδων υγρασίας του.

Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια παρεμποδίζεται από παράγοντες όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και, φυσικά, τη διαδικασία της γήρανσης, προκαλώντας λεπτές γραμμές, θαμπάδα και μείωση της σφριγιλότητας, της φρεσκάδας και της νεανικότητας του δέρματος.

Με το πέρας των χρόνων, παρατηρείται επίσης μείωση των επιπέδων υαλουρονικού οξέος στις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας και ταυτόχρονη αύξηση του στις κατώτερες στοιβάδες, κάτι που σταδιακά “φέρει” στο πρόσωπο τα γνωστά σημάδια γήρατος.

Η έγχυση υαλουρονικού οξέος ή κάποιου άλλου ενέσιμου εμφυτέυματος (filler) στο πρόσωπο μπορεί, κάποιες φορές, να μην γίνει σωστά ή να μη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω απειρίας του ατόμου που κάνει την εφαρμογή ή την ακαταλληλότητα του υλικού. Εδώ έρχεται δυναμικά η υαλουρονιδάση, ένα ένζυμο που βοηθάει στην διάσπαση του υαλουρονικού του οργανισμού (τόσο το φυσιολογικό που βρίσκεται στον οργανισμό, όσο και το επιπρόσθετο), με σκοπό να επαναφέρει την όψη της επιδερμίδας στο φυσιολογικό.

Τί ακριβώς κάνει η Υαλουρονιδάση;

Συνήθως, η υαλουρονιδάση επιλέγεται σαν θεραπευτικό πρωτόκολλο όταν πρέπει να αντιστραφεί το αποτέλεσμα μιας έγχυσης με κάποιο filler που δεν έχει πάει καλά, όπως έγχυση υπερβολικής ποσότητας προϊόντος στα χείλη ή στα ζυγωματικά, πρήξιμο γύρω από τα μάτια, δημιουργία μικρών όζων κάτω από την επιδερμίδα ή ανομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η υαλουρονιδάση χρησιμοποιείται για την άμεση αντιστροφή σοβαρών επιπλοκών σχετιζόμενες με την (λάθος) έγχυση υαλουρονικού οξέος (filler), όπως θρόμβος πίσω από το μάτι ή αρτηριακή απόφραξη. Αν ένα filler εγχυθεί κατά λάθος κατευθείαν στο αιμοφόρο αγγείο ή πιεστεί πάνω στο αγγείο, τότε οδηγούμαστε σε αρτηριακή απόφραξη, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο, αποχρωματισμό της επιδερμίδας (το δέρμα γίνεται συνήθως μπλε η ωχρό λευκό), οίδημα (πρήξιμο) και βλάβες στο δέρμα.

Κάνοντας έγχυση με υαλουρονιδάση δίνει άμεση λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ένζυμα του ίδιου του οργανισμού μπορούν να αποδομήσουν τα συστατικά των fillers. Απλά αυτή τη διαδικασία απαιτεί αρκετούς μήνες (ίσως και χρόνια), ανάλογα με τον μεταβολισμό του ατόμου, τον τύπο filler που χρησιμοποιήθηκε και την περιοχή εφαρμογής (τα filler που εγχέονται κάτω από τον μυ ή σε περιοχές που κινούνται αρκετά συνήθως παραμένουν για περισσότερο διάστημα). Με άλλα λόγια, η υαλουρονιδάση επιταχύνει θεαματικά την διαδικασίας αποδόμησης/απαλοιφής της ουσίας ενός filler που πρέπει να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Τα πλεονεκτήματα της Υαλουρονιδάσης

Το βασικότερο όφελος είναι τα γρήγορα αποτελέσματα. Μια μόνο εφαρμογή υαλουρονιδάση αρκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, για να επιλύσει κάποιο από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω, μέσα σε λιγότερο από 10-20 λεπτά.

Επίσης, δεν απαιτείται καμία αποθεραπεία ή παραμονή στο σπίτι, αφού το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες αμέσως μετά την συνεδρία. Κάποιοι ασθενείς βλέπουν σχεδόν άμεσα ορατή βελτίωση, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μια συνεδρίες με υαλουρονιδάση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τέλος, η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη. Η έγχυση με υαλουρονιδάση μοιάζει πολύ με την έγχυση υαλουρονικού οξέος σε ότι αφορά το επίπεδο πόνου. Φυσικά, στους πιο ευαίσθητους ασθενείς, μπορεί να γίνει χρήση ειδική κρέμα που μουδιάζει την περιοχή πριν την εφαρμογή, αν και πολύ σπάνια κάποιος ασθενής νιώθει την ανάγκη να καταφύγει σε αυτή την εναλλακτική.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η έγχυση της υαλουρονιδάση να γίνεται από εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό ή γιατρό (δερματολόγο ή πλαστικό χειρούργο) με εμπειρία πάνω στην συγκεκριμένη θεραπεία και άριστη γνώση της φυσιολογίας του προσώπου, για την αποφυγή επιπλοκών.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed