Καθαρισμός Προσώπου: Μύθοι και Αλήθειες!
Καθαρισμός Προσώπου

Καθαρισμός Προσώπου: Μύθοι και Αλήθειες!

Ο καθαρισμός είναι το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα για κάθε ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. Και ενώ μπορεί να φαίνεται απλό, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί μύθοι που κυμαίνονται για τον καθαρισμό του προσώπου σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό για το δέρμα σας.

ΜΥΘΟΣ 1: Όλα τα σαπούνια καθαρισμού είναι ίδια

Τα σαπούνια καθαρισμού διατίθενται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, υφές και βάσεις, σε αφρούς, γαλακτώματα,τζελ, λάδια και κρέμες. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι βοηθούν το δέρμα τους καθαρίζοντας μόνο με νερό ή χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε είδος σαπουνιού, αλλά η αλήθεια είναι ότι το καθαριστικό σας πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στον τύπο και τις ανάγκες του δέρματός σας. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό, όσοι έχουν λιπαρό δέρμα να χρησιμοποιούν ελαφριάς μορφής σαπούνια τζελ που δεν περιέχουν έλαια ώστε να μην προκαλούν επιπλέον λιπαρότητα στο δέρμα.

ΜΥΘΟΣ 2: Πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό

Παρά το τι πιστεύετε, το χλιαρό νερό είναι η βέλτιστη θερμοκρασία για να πλένετε το πρόσωπό σας. Ο καθαρισμός με πολύ ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη ξηρότητα. Επιπλέον ένας μύθος που πικρατεί είναι ότι ο καθαρισμός του δέρματός με κρύο νερό δεν θα «κλείσει» τους πόρους σας. Η αλήθεια είναι ότι οι πόροι δεν ανοίγουν και κλείνουν, οπότε μην ανησυχείτε για το  κρύο νερό στο πρόσωπό σας κατά τον καθαρισμό.

ΜΥΘΟΣ 3: Τα έντονα scrub σημαίνουν βαθύτερο καθαρισμό

Η απολέπιση καθημερινά μπορεί να είναι σκληρή για το δέρμα. Πολλοί  πιστεύουν ότι εάν το δέρμα τους είναι λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή, το scrub είναι ευεργετικό. Όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, και πολλά άτομα με ακμή να αποκτήσουν επίσης φλεγμονή. Με όλες τις διαφημίσεις για περιστρεφόμενες βούρτσες, σκληρούς καθαρισμούς, ακόμη και οικιακές συσκευές μικροδερμοαπόξεσης, είναι εύκολο για τον καταναλωτή να πιστεύει ότι αυτά τα προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά. Μερικές παρενέργειες της υπερ-απολέπισης είναι αυξημένη φλεγμονή,ερεθισμό, ευαισθησία του δέρματος, ακραία ξηρότητα, υπερχρωματισμό, ακόμη και πιθανές ουλές. Αντιμετωπίστε το δέρμα σας με μια τρυφερή αφή και είναι πιο πιθανό να αποφύγετε την πρόκληση βλάβης στο δέρμα σας. Κατά τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό προσώπου και εφαρμόστε το με ελαφρές, κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας.

ΜΥΘΟΣ 4: Δεν χρειάζεται να ενυδατώσετε το δέρμα σας μετά τον καθαρισμό

Όλοι πρέπει να ενυδατώνουν το δέρμα τους μετά τον καθαρισμό. Ακόμα κι αν το καθαριστικό σας είναι κατασκευασμένο με ενυδατικά συστατικά όπως ceramides και υαλουρονικό οξύ, είναι σημαντικό να ενυδατώσετε το δέρμα σας μετά τον καθαρισμό με κρέμες προσώπου, λοσιόν, ορούς και άλλα. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα ενώ το δέρμα είναι ελαφρώς υγρό για καλύτερη απορρόφηση.

ΜΥΘΟΣ 5: Όσο περισσότερο πλένετε το πρόσωπό σας, τόσο καλύτερα

Το ερώτημα για το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται κάποιος είναι δύσκολο. Μερικοί δερματολόγοι προτείνουν δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), ενώ άλλοι λένε ότι αρκεί μία πλύση προσώπου την ημέρα. Παρόλο που ενδέχεται να μην έχουμε οριστική απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να το καθαρίζουμε, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να γίνει επιβλαβές για το δέρμα του προσώπου. Ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να αφυδατώσει το πρόσωπο και να προκαλέσει ανεπιθύμητη ξηρότητα. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει ξηρότητα αλλά και υπερέκκριση λαδιού. Δημιουργήστε μια ρουτίνα καθαρισμού με βάση τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματος σας. Θυμηθείτε πως το σωστό καθαριστικό πρέπει να κάνει το δέρμα σας να αισθάνεται φρέσκο, καθαρό και απαλό.

ΜΥΘΟΣ 6: Το δέρμα σας πρέπει να είναι «σφιχτό» μετά τον καθαρισμό

Εάν αισθάνεστε το δέρμα σας σφικτό μετά τον καθαρισμό, αυτό σημαίνει ότι το προϊόν που χρησιμοποιείτε είναι πολύ σκληρό. Αυτή η σφιχτή, καθαρή αίσθηση μπορεί να σημαίνει ότι το δέρμα σας είναι υπερβολικά αφυδατωμένο λόγω της απώλειας φυσικών ελαίων. Συνιστάται να αντικαταστήστε το τρέχον καθαριστικό σας με μια πιο απαλή φόρμουλα.

 


.

Κλείστε την Online ενημέρωσή σας από τους γιατρούς μας!

day planner 828611 1920

 

active block 300x300px

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies. Κάντε κλικ στο διπλανό κουμπί για να επιβεβαιώσετε ότι συμφωνείτε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.