Υγεία δέρματος: Τα 3 «μυστικά» για να αποκτήσετε υγιές δέρμα
Υγεία δέρματος

Υγεία δέρματος: Τα 3 «μυστικά» για να αποκτήσετε υγιές δέρμα

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές για μεθόδους που θα σας δώσουν υγιές και λαμπερό δέρμα ή θα καταπολεμήσουν τα σημάδια της γήρανσης. Η αλήθεια είναι πως η υγεία του δέρματός μας έχει ισχυρό αντίκτυπο και στη γενικότερη ψυχολογία μας καθώς ένα υγιές δέρμα εκπέμπει θετική αύρα και μας δημιουργεί ευχάριστη διάθεση.

Πολλά δε και συνηθισμένα είναι τα προβλήματα λιπαρότητας στο δέρμα ή εμφάνισης έντονων στιγμάτων, ακμής, πανάδων κλπ. που επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία μας και οδηγούν σε μεγαλύτερα επίπεδα άγχους και αρνητικής διάθεσης που επιβαρύνει την καθημερινότητά μας.

Αναμφίβολα λοιπόν όλοι επιθυμούν ένα δέρμα που εκπέμπει υγεία και ομορφιά. Υπάρχουν όμως απλά 3 «μυστικά» για να συμβεί κάτι τέτοιο;

Δεν είναι μυστικά, είναι όμως 3 καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν ουσιαστικά την ποιότητα και την υγεία του δέρματος.

Διατροφή

Η πλούσια σε βιταμίνες διατροφή που περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία και τη λάμψη του δέρματος καθώς και την προστασία του από τις επιβλαβείς συνέπειες του ήλιου ή τη γήρανση. Υπάρχουν τροφές με πολύ πλούσια αντιοξειδωτική δράση όπως οι ξηροί καρποί που έχουν μεγάλες περιεκτικότητες σε βιταμίνη Ε και ω-3 λιπαρά. Τα συγκεκριμένα στοιχεία ενυδατώνουν το δέρμα, απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και παράλληλα προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά όπως συγκεκριμένα ψάρια (π.χ. σολωμός, σαρδέλα) που προστατεύουν το δέρμα από φλεγμονές και προσδίδουν υγιή όψη.

Πέρα από τις συγκεκριμένες τροφές, υπάρχουν και άλλες οι οποίες χαρίζουν υψηλό δείκτη προστασίας του δέρματος από παθήσεις που έχουμε κατά καιρούς αναφέρει ή ακόμη και από την ανάπτυξη καρκίνων στο δέρμα. Τέτοιες τροφές είναι τα πράσινα λαχανικά και ιδιαίτερα το σπανάκι, όπου μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωσή του σε κανονικές ποσότητες ανά εβδομάδα έχει μειώσει σημαντικά έως και 50% τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του δέρματος. Παράλληλα, το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και βιταμίνη C (όπως και πολλά εσπεριδοειδή) που αποτελεί μια υπέροχη βιταμίνη για το δέρμα καθώς βελτιώνει την ελαστικότητά του και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση έχουν και ροφήματα όπως το πράσινο τσάι που πέρα από την ευεργετική του επίδραση στον οργανισμό έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση για το δέρμα καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Έκθεση σε περιβαλλοντικές συνθήκες

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η έκθεση του δέρματος σε διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας.

Γνωρίζουμε ασφαλώς για τις δυσμενείς επιπτώσεις της μεγάλης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου το καλοκαίρι η οποία μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές παθήσεις έως και καρκίνο του δέρματος (π.χ. μελάνωμα). Ταυτόχρονα όμως, αρνητικοί παράγοντες που επιδρούν στην υγεία του δέρματος είναι και ο κρύος αέρας το χειμώνα που αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα ή η χρήση κλιματιστικού που ξηραίνει την ατμόσφαιρα.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αποφεύγουμε την έκθεση είτε σε υπερβολικά ζεστά ή ψυχρά κλίματα όπως επίσης και την έκθεση σε υπερβολικά ζεστό νερό που αφαιρεί το προστατευτικό λίπος του δέρματος με αποτέλεσμα την αφυδάτωσή του και την εμφάνιση έντονης ξηρότητας.

Χρήση φαρμάκων και σαπουνιών

Πέρα από τη διατροφή που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο καθημερινά στη γενικότερη υγεία του οργανισμού και κατ’ επέκταση και την υγεία του δέρματος αλλά και τις συνθήκες περιβάλλοντος, η ανθρώπινη «επέμβαση» στο δέρμα είναι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την υγεία του.

Υπάρχει η τάση να χρησιμοποιούμε κατά το μπάνιο σκληρά σφουγγάρια ή έντονα σαπούνια και αφρόλουτρα, τα οποία όμως αφαιρούν τον προστατευτικό μανδύα του δέρματος με αποτέλεσμα να προκαλούν ξηρότητα. Ειδικά η συχνή χρήση τέτοιων σαπουνιών ή απολυμαντικών και αντισηπτικών προκαλεί έντονες δερματικές αλλαγές και επιδρά αρνητικά στη διατήρηση της ομαλότητας του δέρματος.

Παράλληλα, άνθρωποι που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα και στους οποίους χορηγούνται συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ενδέχεται να παρουσιάσουν δερματικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα χρήσιμη η συμβουλή του δερματολόγου ή ακόμη και σε έντονη εμφάνιση συμπτωμάτων η αλλαγή της αγωγής για να μειωθεί η εμφάνιση δερματικών παθήσεων.

Είδαμε λοιπόν 3 βασικούς και κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και τη λάμψη του δέρματος. Σίγουρα ωστόσο δεν είναι οι μόνοι. Είναι εύκολα κατανοητό πως η ψυχολογία και η διάθεση του ανθρώπου διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη υγεία του που κατ’ επέκταση αντανακλάται και στο δέρμα. Υπερβολικό άγχος, καταστάσεις έντονης πίεσης και στρες αυξάνουν τα δερματικά προβλήματα και κάνουν το άτομο πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ακμής, εξανθημάτων, δερματίτιδας κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, μια ισχυρή σε αντιοξειδωτικές ουσίες διατροφή, η αποφυγή όξινων σαπουνιών, η μείωση του καθημερινού άγχους και οι καλές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας θα βοηθήσουν σημαντικά στην απόκτηση μιας λαμπερής επιδερμίδας!


.

Κλείστε την Online ενημέρωσή σας από τους γιατρούς μας!

day planner 828611 1920

 

active block 300x300px

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies. Κάντε κλικ στο διπλανό κουμπί για να επιβεβαιώσετε ότι συμφωνείτε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.