Γυναικομαστία

Γυναικομαστία: Γιατί εμφανίζεται και πώς θεραπεύεται

Γυναικομαστία ονομάζουμε την υπέρμετρη ανάπτυξη των μαστών στον άντρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μαζικός αδένας στους άνδρες είναι υπόπλαστικός. Στην γυναικομαστία ωστόσο παρατηρείται ανάπτυξη των πόρων καθώς και ανάπτυξη του λιπώδους ιστού.

Γυναικομαστία ονομάζουμε την υπέρμετρη ανάπτυξη των μαστών στον άντρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μαζικός αδένας στους άνδρες είναι υπόπλαστικός. Στην γυναικομαστία ωστόσο παρατηρείται ανάπτυξη των πόρων καθώς και ανάπτυξη του λιπώδους ιστού.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι άντρες μπορεί να εμφανίζουν και λιπομαστία, όταν δηλαδή υπάρχει συσσώρευση λίπους χωρίς απαραίτητα να παρουσιάζονται υπερτροφικοί αδένες. Αυτό είναι κάτι που συναντούμε συχνά σε υπέρβαρα άτομα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναικομαστία φορά και στους δύο μαστούς και όχι τον έναν. Δεν επηρεάζει την υγεία του άντρα αλλά τα συμπτώματα της ενδέχεται να τον δυσκολεύουν στην καθημερινή του ζωή. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες του δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα πίεσης και αμηχανίας.

Αιτίες εμφάνισης γυναικομαστίας

Βασική αιτία εμφάνισης της γυναικομαστίας είναι οι ορμόνες. Ως γνωστόν, οι γυναίκες παρουσιάζουν κανονική ανάπτυξη μαστών λόγω των οιστρογόνων, κάτι που σημαίνει πως στους άνδρες αυξάνονται οι συγκεκριμένες ορμόνες κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως ανάλογα με την ηλικία, η γυναικομαστία ενδέχεται να είναι σε ηλικία νεογνού, σε ηλικία εφήβου ή αργότερα κατά την ενήλικη ζωή.

Σε ηλικία νεογνού αυτό είναι φυσιολογικό καθώς εξαιτίας της έκθεσης στις ορμόνες της μητέρας τους, τα οιστρογόνα υπερτερούν. Λίγο μετά τη γέννηση βέβαια αυτή η κατάσταση υποχωρεί.

Εάν παρατηρηθεί κατά την εφηβική ηλικία διόγκωση των μαστών, τότε αυτό οφείλεται προφανώς στην αύξηση της οιστραδιόλης έναντι της τεστοστερόνης. Για να θεωρηθεί πως όντως ένας άνδρας σε εφηβική ηλικία έχει εμφανίσει γυναικομαστία και αυτή είναι μία μόνιμη κατάσταση, τότε πρέπει να παρουσιάζει διόγκωση για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Πέρα από τις ορμόνες, μία ακόμη αιτία εμφάνισης γυναικομαστίας είναι πλέον η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται έναντι κάποιας περίπτωσης καρκίνου όπως για παράδειγμα του καρκίνου του προστάτη, μπορεί επίσης να προκαλέσει γυναικομαστία.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η γυναικομαστία είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν έχει κάποια εμφανή αιτιολογία και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε ηλικία.

Θεραπεία γυναικομαστίας

Τα περισσότερα περιστατικά γυναικομαστίας υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου ακόμη και χωρίς καμία θεραπεία. Ωστόσο εάν πρόκειται για μία μόνιμη κατάσταση, τότε η θεραπεία είναι ενδεδειγμένη.

Στους εφήβους γίνεται αρχικά επανεξέταση κάθε τρεις ή έξι μήνες ώστε να διαπιστωθεί εάν η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί από μόνη της. Εάν η συγκεκριμένη κατάσταση εξακολουθεί για δύο χρόνια και περισσότερο, τότε είναι φρόνιμο να προχωρήσουμε σε θεραπείες χειρουργικής επέμβασης που θα δώσουν την τελική λύση και θα απαλλάξουν τον έφηβο από το άγχος και την πίεση.

Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας της γυναικομαστίας είναι να αποκατασταθεί το σχήμα του ανδρικού μαστού και να διορθωθούν τυχόν ανωμαλίες στο μαστό ή στη θήλη. Παράλληλα ενδέχεται να χρειαστεί να γίνει ανόρθωση μαστού και να αφαιρεθεί περίσσεια δέρματος εάν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία επέμβαση που περιλαμβάνει πλαστικής χειρουργική και ο πλαστικός χειρουργός είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος που γνωρίζει την κατάσταση του ασθενούς και θα αποφασίσουνε από κοινού να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed