Πώς να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα

Εάν μείνετε εκτεθειμένοι στον ήλιο για πολλή ώρα, χωρίς την κατάλληλη προστασία, το δέρμα σας μπορεί να καεί. Για να βοηθήσετε στην επούλωση του ηλιακού εγκαύματος και να καταπραΰνετε τον πόνο ή τσούξιμο που μπορεί να νιώθετε, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος, μόλις το παρατηρήσετε. Ακολουθήστε τις συμβουλές των δερματολόγων μας για να ανακουφιστείτε άμεσα από το ηλιακό έγκαυμα και να προλάβετε την ταλαιπωρία.

Εάν μείνετε εκτεθειμένοι στον ήλιο για πολλή ώρα, χωρίς την κατάλληλη προστασία, το δέρμα σας μπορεί να καεί. Για να βοηθήσετε στην επούλωση του ηλιακού εγκαύματος και να καταπραΰνετε τον πόνο ή τσούξιμο που μπορεί να νιώθετε, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος, μόλις το παρατηρήσετε. Ακολουθήστε τις συμβουλές των δερματολόγων μας για να ανακουφιστείτε άμεσα από το ηλιακό έγκαυμα και να προλάβετε την ταλαιπωρία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μείνετε μακριά από τον ήλιο και κατά προτίμηση μείνετε σε εσωτερικούς σκιερούς χώρους. Μόλις βρεθείτε σε εσωτερικό χώρο, οι παρακάτω συμβουλές των δερματολόγων μας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ενόχληση που προκαλεί το έγκαυμα από τον ήλιο:

1. Κάντε συχνά δροσερά μπάνια ή ντους για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Μόλις βγείτε από την μπανιέρα ή το ντους, στεγνώστε απαλά αλλά αφήστε λίγο νερό στο δέρμα σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για να βοηθήσει να «παγιδευτεί» το νερό στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ξηρότητας.

2. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αλόη βέρα ή σόγια για να καταπραΰνει το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα άβολα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Μην αντιμετωπίζετε τα ηλιακά εγκαύματα με προϊόντα «-καΐνης» (όπως η βενζοκαΐνη), καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

3. Σκεφτείτε να πάρετε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να μειώσετε τυχόν πρήξιμο, ερυθρότητα και ενόχληση.

4. Πίνετε επιπλέον νερό. Ένα ηλιακό έγκαυμα αντλεί υγρό στην επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα. Η κατανάλωση επιπλέον νερού, όταν έχετε καεί από τον ήλιο, βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

5. Εάν το δέρμα σας κάνει φουσκάλες, αφήστε τις να επουλωθούν. Το δέρμα με φουσκάλες σημαίνει ότι έχετε ηλιακό έγκαυμα δεύτερου βαθμού. Δεν πρέπει να σκάσετε τις φουσκάλες, καθώς σχηματίζονται φουσκάλες για να βοηθήσουν το δέρμα σας να επουλωθεί και να σας προστατεύσουν από την μόλυνση.

6. Προσέξτε ιδιαίτερα την προστασία του δέρματος που έχει καεί από τον ήλιο, ενώ επουλώνεται. Φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Τα χοντρά υφάσματα λειτουργούν καλύτερα σε έντονο φως, καθώς δεν πρέπει το φως να τα διαπερνάει.

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια προσωρινή κατάσταση, το ηλιακό έγκαυμα - αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) - μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα. Αυτή η βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, καθιστώντας κρίσιμη την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

Για ερωτήσεις σχετικά με το ηλιακό έγκαυμα ή για να μάθετε πώς να προστατεύετε καλύτερα το δέρμα σας από τον ήλιο, επισκεφτείτε και συμβουλευτείτε τους δερματολόγους των Δερματολογικών Κέντρων City Med.

Μέτρα Πρόληψης

• Προστατευόμαστε από τις ακτίνες UV όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι, καθώς αυτές μπορούν να φτάσουν σε εμάς μέσω αντανάκλασης από επιφάνειες όπως το νερό, το τσιμέντο, η άμμος ή το χιόνι, και τις συννεφιασμένες μέρες.
• Παραμένουμε κατά το δυνατόν περισσότερο στη σκιά.
• Επιλέγουμε ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια μας.
• Φοράμε καπέλο με φαρδύ γείσο για να σκιάζουμε το κεφάλι, το πρόσωπο, τα αυτιά το λαιμό και τον αυχένα.
• Σε εξωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια της ημέρας δεν ξεχνάμε να φοράμε γυαλιά ηλίου με κατάλληλους φακούς που μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA και UVB.
• Χρησιμοποιούμε καθημερινά αντηλιακό με κατάλληλο παράγοντα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (μεγαλύτερο από SPF 15 και ιδανικά άνω του SPF 30) ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή την διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο.
• Αποφεύγουμε το τεχνητό μαύρισμα/έκθεση σε πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.
• Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είτε πρόκειται για μαύρισμα είτε για έγκαυμα είναι σημάδι τραυματισμού και όχι υγείας.
• Απευθυνόμαστε στον δερματολόγο μας τακτικά για δερματοσκόπηση/χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών) του σώματος, αλλά και σε περίπτωση που παρατηρήσουμε αλλαγές στο δέρμα μας όπως τον εντοπισμό μιας πληγής που δεν επουλώνεται, την εμφάνιση ενός νέου σπίλου ή την αλλαγή στα όρια, το μέγεθος/διάμετρο, το χρώμα και γενικά στην ανάπτυξή του.



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed